Volg ons op Instagram
Nu gesloten KAPSALON & BARBER SHOP: 0313 - 47 45 42
U bent hier: Home  »  Nieuws  »  Het Haar

Het Haar

Geschreven door "Bennie's Barber Shop" | Gepubliceerd op 29 - Juli - 2020

Over het Haar zijn een hoop fabeltjes te vertellen.

Zo is het een wijd verspreidde misvatting dat hoofdhaar sneller groeit en dikker wordt, als het regelmatig wordt geknipt. Daar valt maar één opmerking naast te plaatsen: ONZIN!! Een ander misverstand is, dat men denkt het haar van buitenaf te kunnen voeden. De haarpapil wordt, zoals reeds beschreven is, gevoed via het bloed.
De zichtbare haar krijgt echter geen voeding van binnenuit, vandaar dat een goede haarverzorging zo belangrijk is. Haren groeien niet gelijkmatig.

Wat voor problemen iemand ook heeft met zijn haren, een doeltreffende verzorging begint met een gezonde leefwijze en goede voeding. Verder is een goede behandeling van levensbelang voor het haar. Altijd voorzichtig wassen met een goede ofwel milde shampoo, welke voor het bewuste haartype geschikt is.
Het flink rossen, zoals erg veel mensen doen, schuren de schubben tegen elkaar aan, waardoor het haar beschadigd wordt (denk hierbij aan het graspolletje waar we een tijdlang over rossen, deze breekt dan ook af).
Boenen zet bovendien de vetklieren aan tot een grotere talgproductie, wat mensen met vet haar zeker niet kunnen gebruiken. Goedkope shampoos zijn meestal agressieve producten en irriteren de hoofdhuid en ontdoen de haren van hun natuurlijke beschermlaag, waardoor ze vlugger beschadigen.

Invloed op de talgfunctie hebben

 1. Stofwisseling
 2. Spijsvertering
 3. Lever
 4. Voeding
 5. Leefwijze
 6. Hormonen

Haar (pili)

Haar is de graadmeter van het lichaam, die vaak aangeeft of je al dan niet goed gezond bent, kijk maar wat er voor verandering kan plaats vinden bij :

 1. verkoudheid
 2. geneesmiddelen
 3. hormonale veranderingen
 4. emotionele veranderingen
 5. weersveranderingen e.d.

De haren zijn evenals de nagels hoornachtige vormsels van de opperhuid. Iedere haar staat in een schuine instulping van de opperhuid.

De Haarfollikel

In deze haarfollikel of porie mondt het talgkliertje uit waar de talg wordt uitgescheiden. Aan het onderste deel van het haarzakje zit het haarsprietje bevestigd, deze kan het haar oprichten. Denk aan kippenvel.

BBS Haarfolikel

Een haar is van beneden naar boven te verdelen in:

 1. Haarpapil
 2. Haarwortel
 3. Haarschacht

De haarpapil is een instulping in de haarwortel, waarin zich de zenuw en bloedvaatjes bevinden, die de voeding van het haar verzorgen.

De haarschacht heeft drie lagen in doorsnee:

 1. Opperhuid vlies (pigmentcellen en luchtblaasjes)
 2. Haarschors
 3. Haarmerg

Zeep is Alkalisch

Het is niet erg schadelijk voor de hoofdhuid, dat is immers een deel van de huid van ons lichaam. Maar alkalische preparaten zijn funest voor het haar. Het haar zwelt op, waardoor het haaroppervlak poreus wordt. Ook kunnen zeepresten en kalk uit het leidingwater een grauwe, onoplosbare aanslag op het haar vormen, daardoor zal alle glans van het haar verdwijnen.

Haar

 1. Het haar is hygroscopisch, dat wil zeggen: vocht aantrekkend, een eigenschap die funest is voor het kapsel. In haarverstevigers en lak worden producten verwerkt die vochtopname tegengaan.
 2. Normale haaruitval is gemiddeld tussen de 40 – 60 haren per dag.
 3. Levensduur van een haar is 6 tot 7 jaar.
 4. De treksterkte van het haar bedraagt + 100 gram.
 5. Het haar is capillair, dat wil zeggen; de vloeistof verdeelt zicht in de holle ruimten tussen de haren (permanent vloeistof).
 6. De vorm van het haar onderscheidt men in:
  - Fijn, normaal of dik haar.
  - Recht, golvend of kroeshaar.
  - Rond, ovaal of plat haar.
 7. De dikte van het haar: fijn - normaal - dik
  - 0,03 mm is fijn haar
  - 0,06 mm is normaal haar (bijna 80% van de mensen)
  - 0,09 mm is erg dik haar
 8. Plat haar (band- of linthaar). Dit haar reageert moeilijk op permanentbehandeling.
 9. Het haar groeit + 18 cm per jaar, dus gemiddeld + 1,5 cm per maand.

Shampoo

Wij hebben zure vloeistoffen die ten gevolge hebben dat de schubben laag van het haar glad gaat liggen. Het haar wordt dan glanzend. De basis vloeistoffen hebben tot gevolg, dat het haar dof wordt, de schubben laag gaat open staan.

Er zijn:

 1. Alkali – bevattende shampoos
 2. Neutrale shampoos
 3.  alkali-vrije of zwak zure shampoos

Er zijn tegenwoordig heel wat haarmiddelen te koop, al deze wasmiddelen hebben voor- maar ook nadelen. Zeep “verzeept” het vet in het haar, laat gemakkelijk neerslag achter, maar droogt het haar over het algemeen niet te veel uit.
Neutrale shampoos doen het haar weinig kwaad, maar maken erg vuil haar meestal onvoldoende schoon. Weer even rekening houdend met die schubbetjes aan de buitenkant van het haar, de alkali – bevattende shampoos zetten de schubben laag open, de neutrale doen niet zoveel, maar de alkali – vrije shampoos houden de schubben laag gesloten. Veel shampoos bevatten agressieve wasmiddelen; het schuimt goed en er zit parfum in die heerlijk ruikt. Beoordeel shampoo daarom nooit naar schuim en reuk; beoordeel het naar de manier waarop het haar aanvoelt na het wassen.

Wassen / Shampoo

 

Het borstelen van haar en hoofdhuid.

Vele hoofdhuid- haarverzorgende behandelingen beginnen met het shamponeren. Om dit optimaal te doen, moet het haar vooraf ontward (uitgeborsteld) worden.
a. Uit hygiënisch oogpunt; losse haren, stof en lakresten worden verwijderd en het haar ontwart.
b. Uit technisch oogpunt; door het “trekken” aan de haarwortel wordt de voedingsafgifte geactiveerd.

Reinigende shampoo

De keus van de soort shampoo is belangrijk, we letten daarbij op de werking van de shampoo, op de talgproductie en op de haarconditie. De meest voorkomende soorten zijn die voor:

 • NORMAAL HAAR - de zuurmantel wordt niet veranderd.
 • VET HAAR - remmende invloed op de talgklieren en een kalmerend effect op de hoofdhuid.
 • DROOG HAAR - stimuleren talgklieren en geven extra vetzuren om het te kort aan natuurlijk talg aan te vullen.
 • FIJN HAAR - geeft haar meer volume.
 • HOOFDROOS - remmende invloed op roosvorming.

De verzorgende invloed van speciale shampoos komt pas goed tot zijn recht wanneer men de shampoo bij de tweede wassing laat inwerken.

Zuurgraat van shampoos

Shampoos geven ook zure of basis reacties.
Zij worden als volgt ingedeeld:

 1. NEUTRALE SHAMPOO : Deze opent noch sluit het haar, maar reinigt alleen. Deze soort wordt vooral gebruikt bij watergolven en föhnen.
 2. ALKALISCHE SHAMPOO : Naast het reinigend vermogen, Opent deze shampoo de schubben laag. Het haar lijkt dan ongezond en of. Opening van het haar is alleen nodig bij “permanent”- en verf-behandelingen.
 3. LICHTZURE SHAMPOO : Behalve dat deze reinigt, wordt deschubben laag erdoor gesloten. Het haar glanst mooi. De PH-waarde komt overeen met de natuurlijke zuurgraad van de huid (+ 5.5).

BELANGRIJK: Als regel wordt twee keer gewassen.

Bedenk steeds dat het haar wassen de basis vormt voor goed verzorgd haar. Daarom is een juiste uitvoering een voorwaarde voor het succes van alle volgende behandelingen.

Opbrengen van de Shampoo

De haren geheel nat maken, ook de nekpartij.
De shampoo opbrengen op het natte haar, dit wel goed verdelen, eerst de shampoo goed in je handen masseren of over je handen verdelen en dan pas op het haar aanbrengen. Nooit de shampoo op één punt aanbrengen en dan pas verdelen. De behandeling beëindigen, door het haar grondig uit te spoelen met water van + 37 oC. Vanwege de specifieke toepassing van alle verschillende artikelen, adviseren wij u altijd de gebruiksadviezen van de fabrikanten vooraf grondig te bestuderen en zorgvuldig op te volgen.
Laat schuim en shampoo langs het haar naar beneden druppelen en was het heel voorzichtig. De uiteinden (punten) zijn zowel de schoonste als de meest kwetsbaarste gedeelten. Ze hoeven niet stevig gewassen te worden.

Bij het wassen eraan denken dat:

 • De haren ontward (uitgeborsteld) zijn.
 • Het water op de goede temperatuur is, behalve bij vet haar, hierbij mag het water niet te warm zijn.
 • De handdoek in de handen genomen wordt en dan droog deppen en zo weinig mogelijk rossen!

Nog even dit:

Vòòr het wassen het haar goed door borstelen of kammen, omdat zo het haar van stof en vuil ontdaan wordt en door het borstelen of kammen ontward wordt. Dit is van belang als je tijdens de kambeurt na het wassen niet onnodig veel haren wilt verliezen. Want: nat haar is niet alleen slapper (en daardoor erg kwetsbaar) maar ook bros (en daardoor erg weerbarstig) .
Dat probleem is veel minder groot als je het haar even voor de wasbeurt ontward hebt.

“Als je haar maar goed zit”

Bennie Winterink

Barbier bij Bennie’s Barber Shop

Doesburg

 

 

 

Heeft u vragen over onze behandeling, producten, werkwijze of mogelijkheden? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Gebruik hiervoor onze contactgegevens of stuur een email via de site. Afspraak maken STUUR EEN EMAIL

KAPSALON & BARBER SHOP

Centrum Ooipoortstraat 24, 6981 DV Doesburg
Telefoon
Kapsalon & Barbershop
0313 - 47 45 42
Telefoon
Schoonheidssalon
06 - 200 226 32

OPENINGSTIJDEN

Openingstijden MaGesloten Di08:30 - 18:00 Wo08:30 - 20:00 Do08:30 - 20:00 Vr08:30 - 20:00 Za08:00 - 16:00
Maak een afspaak