Volg ons op Instagram
Nu gesloten KAPSALON & BARBER SHOP: 0313 - 47 45 42
U bent hier: Home  »  Nieuws  »  Het probleem roos

Het probleem roos

Geschreven door "Bennie's Barber Shop" | Gepubliceerd op 16 - April - 2020

Wat is roos?

Roos is een storing van de hoofdhuid die meestal met succes behandeld kan worden. Als je er niets aan doet kan roos leiden tot haaruitval!

Maar hoe ontstaat roos?

Onze huid, dus ook de hoofdhuid, vernieuwt zich voortdurend door celdeling. De nieuwe cellen, onderaan in de huid, drukken de oude cellen naar het huidoppervlak. Hoe verder de cellen naar de buitenkant verhuizen hoe “houteriger” ze worden. Op weg naar het huidoppervlak verliezen de cellen hun biologische activiteit op het laatst zit er geen leven meer in en worden ze door het lichaam afgestoten.

Normaal gaat dit proces zo geleidelijk aan dat wij het afstoten van de dode cellen niet eens kunnen zien. Schilfers en roos zijn dus grote hoeveelheden dode huidcellen die door een of andere storing op de huid blijven plakken en er maar niet af willen vallen.

Roos

Onder het laagje dode hoofdhuidcellen, roos dus, kunnen zich heel wat bacteriën en schimmels voortplanten. De huid probeert deze plaaggeesten kwijt te raken door een versnelde cel vernieuwing waardoor het proces van roosvorming nog erger kan worden.

Onder de laagjes roos is de huid vaak rood en jeukt. Als je krabt wordt de huid geprikkeld waardoor nog meer roos ontstaat. Het lijkt soms alsof sommige mensen meer aanleg hebben voor schilfers vooral mannen hebben er vaak mee te maken.

Je hoeft ook niet verbaasd te zijn dat de door de kapper of arts behandelde roos na verloop van tijd weer terug kan komen vooral in het voorjaar en de herfst is de kans wat groter. Vaak treden schilfers en roos partieel op en heb je het zelf niet eens in de gaten dan is het wel prettig als je kapper je erop attent maakt.

Wat kan ik tegen roos doen?

De oorzaken van roos zijn veelvuldig. Vaak is de hoofdhuid te droog of juist te vet of gebruik je een verkeerde shampoo.

Waardoor het ook ontstaat, je moet er iets aan laten doen, roos jeukt en kan de indruk geven van ontbrekende hygiëne. Je moet er vooral op letten dat je kammen en borstels schoon zijn.

Er zijn vormen van roosachtige cel ophopingen zoals psoriasis die je door een arts moet laten behandelen maar aan de gewone “huis- tuin- en keukenroos” kun je samen je kapper zelf veel doen. Een goede kapper is in staat om te bepalen welke vormen van roos door hem behandeld kunnen worden of dat je een arts of dermatoloog moet raadplegen.

Bij schilfers of een lichte vorm van roos kun je meestal met een geschikte shampoo in combinatie met een speciale lotion of crème snel resultaat boeken. Je kapper zal in eerste instantie een anti-roos behandeling voorstellen hij of zij kan bijvoorbeeld adviseren om direct voor of na het wassen een crème of lotion op te brengen om de dode cellen te weken en daarna te verwijderen. Vaak past hij of zij een prettige en rustgevende hoofdhuidmassage toe. Pas als de hoofdhuid helemaal “schoon” is kan er een ander product toegepast worden die bacteriën en schimmels tegenhouden.

Shampoo

Als je maar soms last hebt van schilfers of roos dan hoef je niet permanent een anti-roos shampoo te gebruiken. Je slikt tenslotte ook niet het hele jaar hoestsiroop omdat je in de winter verkouden zou kunnen worden. Gebruik anti-roos shampoo daarom alleen als er daadwerkelijk roos of schilfers aanwezig zijn. Tussentijds was je met een shampoo die afgestemd is op jou type huid of de conditie van je haar. Verbaas je daarom niet wanneer je kapper je twee soorten shampoo adviseert.

Als de roos, ondanks een intensieve behandeling bij je kapper, niet wil verdwijnen, dan is de volgende stap je huisarts of dermatoloog. Ziektes, allergische reacties, stofwisseling storingen, eczeem, medicijnen, stress en verkeerde voeding of leefgewoonten kunnen de oorzaak ervan zijn.

“Als je haar maar goed zit”

 Bennie Winterink

 Barbier bij Bennie’s Barber Shop Doesburg

 

Heeft u vragen over onze behandeling, producten, werkwijze of mogelijkheden? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Gebruik hiervoor onze contactgegevens of stuur een email via de site. Afspraak maken STUUR EEN EMAIL

KAPSALON & BARBER SHOP

Centrum Ooipoortstraat 24, 6981 DV Doesburg
Telefoon
Kapsalon & Barbershop
0313 - 47 45 42
Telefoon
Schoonheidssalon
06 - 200 226 32

OPENINGSTIJDEN

Openingstijden MaGesloten Di08:30 - 18:00 Wo08:30 - 20:00 Do08:30 - 20:00 Vr08:30 - 20:00 Za08:00 - 16:00
Maak een afspaak