Volg ons op Instagram
Nu gesloten KAPSALON & BARBER SHOP: 0313 - 47 45 42
U bent hier: Home  »  Nieuws  »  Hoe ontstaat vet haar?

Hoe ontstaat vet haar?

Geschreven door "Bennie's Barber Shop" | Gepubliceerd op 06 - Mei - 2020

U heeft uw haar gisteren gewassen maar vandaag plakt het weer vet en futloos tegen uw hoofdhuid aan “Moet ik het vandaag alweer wassen”, “of kan ik er nog een dag mee lopen?” Je weet zeker dat je het morgen beslist moet wassen want anders gaat het onaangenaam ruiken en begint de hoofdhuid te jeuken.

Ieder mens heeft in zijn huid talgkliertjes. In de hoofdhuid bevinden zich 400 tot 900 talgkliertjes per vierkante centimeter. Op de rest van het lichaam zitten er nog maar circa 100. Als het goed is produceren deze kliertjes de juiste hoeveelheid vet om haar en huid te voeden en voor invloeden van buitenaf, zoals zon en wind maar ook bacteriën, te beschermen.

Hoe ontstaat vet haar

Vet en transpiratievocht

Omdat we ons haar vaak wassen, heeft het vet amper de kans om de punten te bereiken en te beschermen. Dit is één van de redenen waarom we verzorgende producten moeten gebruiken.

Bij sommige mensen zit het haar bijna vol met vet. De talgkliertjes produceren, vaak onder invloed van het mannelijke hormoon testosteron, te veel vet. Ook vrouwen hebben dit hormoon vooral in de overgang in een grotere hoeveelheid. Het is trouwens ditzelfde mannelijke hormoon dat ook haaruitval kan bevorderen. Ook stress, levens- en eetgewoonten kunnen de talgkliertjes activeren. Er kunnen ook teveel kliertjes in de hoofdhuid zitten, wat een erfelijke kwestie kan zijn

Tijdens de puberteit zijn de talgkliertjes bijzonder actief en kunnen in het gezicht zelfs acne veroorzaken. Op latere leeftijd komen de kliertjes vaak weer tot rust. Mannen hebben op grond van hun hormonale gesteldheid meer aanleg tot een vette huid en acne dan vrouwen. Vrouwen kunnen tijdens hun overgang (meer) last krijgen van vet haar, omdat de kliertjes door hormonale redenen weer actiever worden.

Sommige mensen produceren behalve veel vet ook veel transpiratievocht. Daardoor wordt het vet bijzonder vloeibaar en het mengsel kan zich binnen één dag over het hele haar verspreiden.

We kunnen op de actieve talgklieren, met de juiste producten en een gezonde manier van leven, een kalmerende invloed uitoefenen. Maar wanneer er te veel kliertjes zijn hebben we een probleem. Ook al is een vette hoofdhuid niet makkelijk droog te maken toch kunnen we de symptomen goed te lijf gaan.

Een gezonde huid is zuur

Net als het bloed is ook onze huid ‘zuur’ ingesteld. De gezonde huid heeft een zogenaamde pH-waarde van iets boven de 5. Vette huid heeft een pH-waarde van rond de 7 en is dus licht alkalisch. Het is dus zaak om de huid, door het gebruik van de juiste producten, zo goed mogelijk in het natuurlijke, zure milieu te brengen en desnoods een kunstmatige beschermlaag op te bouwen met de juiste pH-waarde.

Vet haar trekt sneller stof, vuil, bacteriën en schimmels aan. Het gezegde dat je vet haar minder vaak moet wassen om de kliertjes niet nog meer te activeren is een fabel en niet helemaal waar. Zolang je maar de juiste producten gebruikt en haar en hoofdhuid op een adequate manier behandelt is er niets aan de hand.

Het spreekt voor zich dat u bij problemen met vet haar een goede kapper moet hebben die u om advies kunt vragen. Je kunt ook thuis, wanneer je je haar zelf wast, doorgaan met de juiste behandeling.

Als het probleem niet goed op te lossen is, kan je kapper ook adviseren om een kort en sportief kapsel te dragen, dan kun je je haar elke dag makkelijker wassen. Ook een permanent kan een oplossing zijn: het haar krijgt daardoor meer volume en het wordt poreuzer en kan daardoor meer vet opnemen.

“Als je haar maar goed zit”

Bennie Winterink

Barbier bij Bennie’s Barber Shop in Doesburg

 

Heeft u vragen over onze behandeling, producten, werkwijze of mogelijkheden? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Gebruik hiervoor onze contactgegevens of stuur een email via de site. Afspraak maken STUUR EEN EMAIL

KAPSALON & BARBER SHOP

Centrum Ooipoortstraat 24, 6981 DV Doesburg
Telefoon
Kapsalon & Barbershop
0313 - 47 45 42
Telefoon
Schoonheidssalon
06 - 200 226 32

OPENINGSTIJDEN

Openingstijden MaGesloten Di08:30 - 18:00 Wo08:30 - 20:00 Do08:30 - 20:00 Vr08:30 - 20:00 Za08:00 - 16:00
Maak een afspaak