Maar weinig mensen zijn tevreden met hun eigen haarkleur. De meesten vinden dat er wel het één of ander aan te verbeteren valt. De haarkleurproducten worden steeds huid- en haarvriendelijker, de technieken steeds professioneler.
Ten eerste de echte, ‘chemische’ verf die het kleurpigment tot in de binnenste laag van het haar doorsluist, en pas daar met behulp van toegevoegde zuurstof ontwikkelt. Deze verf is heel intensief en dekt grijs haar volledig. Dat is een voordeel. Nadeel is je ziet de zichtbare uitgroei.
Wie zelf zijn haar wil kleuren moet rekening houden dat er veel zogenaamde kleurshampoos te koop zijn die ‘echte’ verf bevatten. De consument heeft daar meestal geen weet van, omdat er helaas geen duidelijke wetten zijn die de benamingen van haarkleur regelen.
Wanneer je een zuurstofhoudende ontwikkelaar in de vorm van een poeder, een tablet of een vloeistof aan de verf moet toevoegen, kun je er vrijwel zeker van zijn dat het om een echte verf gaat.
Onder ‘chemische’ haarverf vallen ook lichter makende kleuren, zoals blonderingen en highlights. Deze producten verwijderen in meer of mindere mate het eigen kleurpigment.
Ten tweede zijn er de kleurspoelingen, waarvan de kleurpigmenten niet verder komen dan de buitenste lagen van het haar. Deze ‘semi-permanente’ kleuren zijn niet helemaal grijsdekkend en kunnen niet lichter kleuren. Ze worden na verloop van tijd vanzelf uit het haar gewassen. Er is dus nauwelijks sprake van uitgroei.
Wie zijn haar (nog) niet durft te verven, maar toch een klein accent wil, kan gebruik maken van een derde mogelijkheid: finish producten, zoals kleur verstevigers, kleur föhnlotions of kleur mousses. De pigmenten blijven aan de buitenkant van het haar en zijn na 1 of 2 wasbeurten niet meer te zien.
Plantaardige kleuren zijn sterk verbeterd en niet alleen geliefd bij de milieubewuste consument. Deze kleurproducten zijn absoluut onschadelijk voor het haar. Omdat het om natuurlijke ingrediënten gaat, is het resultaat niet altijd even makkelijk te voorspellen. Plantaardige kleuren kunnen uw eigen haarkleur niet licht maken. Ze geven veel glans en volume.
Wie zelf aan de slag gaat met haarverf, moet rekening houden met de bestaande kleur van het eigen haar. Uit hoeveel procent grijs bestaat uw haar, en hoeveel en welke eigen pigmenten zijn er aanwezig. Dat is belangrijk voor het eind resultaat, want dat kan anders te mat of te warm uitvallen.
Je kapper kan goed inschatten in welke richting een kleur zich zal ontwikkelen. Hij ziet of u pigmenten heeft die uw haar bijvoorbeeld een groen, geel of oranje effect kunnen geven. Hij mengt in zo’n geval een neutraliserende ‘tegenkleur’ in de receptuur.
Tegenwoordig is er op het gebied van haarkleur veel mogelijk.
“Als je haar maar goed zit”
Bennie Winterink
Barbier bij Bennie’s Barber Shop
Doesburg