Wij vinden het heel normaal om ons haar te laten permanenten maar staan er niet bij stil dat de kunstmatige krullekop nog geen honderd jaar oud is. Over een permanent van nu, zoals wij die kennen, kunnen we pas sinds vijftig jaar spreken.
In de eerste jaren van deze eeuw experimenteert een jonge kapper uit het Zwarte Woud met het permanent krullen van haar. Hij draait afgeknipte haren om een houten staf en kookt ze in water. Hij experimenteert verder met ammoniak en borax en verhit de haren met hete klemmen. In Europa is niemand geïnteresseerd in zijn methode en hij gaat naar Amerika. Hier wordt hij binnen de kortste keren miljonair.
Na de Eerste Wereldoorlog raken ook de Europeanen geïnteresseerd in gepermanent haar. Rond 1930 komt een belangrijke ontwikkeling: de permanentwikkels worden verhit, of elektrisch of via hete knijpers. Vanaf 1945 komen de eerste ‘koude’ permanent methodes op de markt maar de chemische samenstelling is nog steeds zeer agressief.
Velen van u kunnen zich nog goed herinneren dat je tientallen jaren geleden niet meer dan twee keer per jaar een permanent liet zetten. De methodes van toen waren nog zo schadelijk voor haar en huid dat het gewoon niet vaker kon bovendien waren er toen nog geen verzorgende shampoos en conditioners. De conditie van het haar liep na een permanent hard achteruit en tegen de tijd dat het haar zich enigszins van de aanslag hersteld had, was de volgende permanent al weer aan de beurt.
Feestdagen, zoals Kerst en Pasen, speelden vroeger emotioneel een grote rol en men leefde ernaartoe. Tegenwoordig hebben de feestdagen vooral een commerciële functie. Begrijpelijk dus, dat de meeste vrouwen toen de twee jaarlijkse permanenten juist voor de Kerst en voor Pasen lieten zetten omdat de ‘krullen’ een half jaar moeten houden dacht men dat een stevige permanent dan het beste was en als je voor de Kerst bij de kapper was voor een permanent en het haar was tijdens de kerstwandeling door de vochtige winterlucht nog niet kroezig geworden, dan had je het vermoeden dat je kapper niet helemaal zijn best had gedaan.
Wie van de dames toen al kort haar had liet het vooral knippen op de dag van de permanent. En om de krullen een lang leven te geven moest het haar maar doorgroeien tot de volgende feestdagen. Sommige mensen dachten zelfs dat het haar zo weinig mogelijk gewassen diende te worden om zo de krullen te sparen.
De prikkeldraadachtige krullen van weleer zijn gelukkig al lang verdwenen door verzorgende toevoegingen en enzymen die het proces in de hand houden zodoende zijn veel van de huidige permanent vloeistoffen praktisch niet meer schadelijk. Daardoor is de moderne permanent een meer voorspelbare behandeling geworden. Ondanks alle vooruitgang is een permanent het mooist bij gezond haar het kan daarom gebeuren dat je kapper je adviseert om nog even te wachten met een permanent om eerst de conditie van het haar door middel van verzorgende producten te verbeteren.
Wie veel plezier wil hebben van zijn permanent moet ook thuis speciale shampoos en conditioners gebruiken.
“Als je haar maar goed zit”
Bennie Winterink
Barbier bij Bennie’s Barber Shop
Doesburg