Veel mensen wassen tegenwoordig vaak hun haar en drogen het daarna met de föhn. Wie een beetje handig is zal er altijd vlot en fris bij lopen. Verder bepalen de coupe en de kwaliteit van de permanent het gemak waarmee je thuis zelf je haar weer in model kunt brengen. Dat is uiteraard zaak van de kapper en natuurlijk speelt de conditie van het haar een grote rol. Daar kun je zelf veel aan doen door de juiste verzorgingsproducten niet alleen tijdens een kappersbezoek te gebruiken maar ook thuis. Als je ook nog in het bezit bent van de juiste gereedschappen dan staat een verzorgd kapsel niets meer in de weg.
Wie zijn haar vaak met een te hete föhn droogt krijgt dof en futloos haar en gespleten punten. Als je een nieuwe föhn koopt, let er dan op dat het apparaat vooral veel “wind” produceert in plaats van te veel warmte. Wie korte armen heeft en met de föhn heel dicht op het haar zit moet de temperatuur van de föhn kunnen reguleren.
Sommige föhns hebben een knopje waarmee je tijdens het föhnen de ‘verwarming’ tijdelijk kunt uitschakelen. Dat is handig als je het haar over de borstel föhnt. Je kunt dan de droog geföhnde haarstrengen eerst laten afkoelen voordat je de borstel eruit haalt. Wanneer je de borstel uit het afgekoelde haar haalt zal de verkregen spanning en het volume groter zijn dan wanneer je de borstel uit het nog hete haar haalt.
Bij goede föhns kun je de opzetstukjes gebruiken. Bijvoorbeeld om de luchtstroom op één punt te concentreren. Of een diffuser, een breed opzetstuk met veel kleine gaatjes erin om de lucht te verdelen. Dit is handig om bijvoorbeeld krullen zo natuurlijk mogelijk op te laten drogen.
Sommige mensen kunnen niet tegelijkertijd met twee handen verschillende bewegingen maken. Voor hun zijn er combinatie-föhns (krulföhn) waar verschillende borstels opgezet kunnen worden.
Maar hoe leer je nu om je haren goed te föhnen en wie vraag je over de juiste gereedschappen? Je kapper natuurlijk! Alle kappers vinden het leuk wanneer hun klanten ook tussen de kappersbezoeken door met een goed verzorgd kapsel lopen. Dit is immers de beste reclame voor een kapsalon. Vraag je kapper om advies hoe je het beste thuis je haar bij kunt houden. Als je in de kapsalon bent vraag dan ook of je even zelf met de föhn en borstel mag oefenen. Je kapper is vast bereid om wat tips te geven bij het vinden van een voor jou geschikte föhntechniek maar vergeet niet dat de beste föhntechniek niet helpt wanneer je haar in een slechte conditie verkeerd, de permanent eruit is gegroeid of de coupe niet bij is gehouden.
Het is handig om meerdere borstels van verschillende sterkten te gebruiken dan kun je bijvoorbeeld voor meer volume het langere haar op het boven hoofd met een dikkere borstel föhnen en de zijkanten en de pony, voor meer ‘spanning’, met een dunnere borstel. Een korte nekpartij kun je het beste met een platte borstel of zogenaamde ‘skelettborstel’ föhnen. Vraag ook hiervoor je kapper om advies. Veel kappers verkopen namelijk de föhnborstels die ze ook zelf gebruiken.
Een korte en sportieve coupe kun je meestal met je vingers in vorm föhnen of zelfs aan de lucht laten drogen. Bij lang haar kun je het beste staande föhnen met het hoofd voorover. Föhn eerst het achterhoofd, bijvoorbeeld met een skelettborstel, tegen de draad in naar voren daardoor krijg je veel volume direct vanaf de hoofdhuid. Vervolgens kun je weer gaan zitten en föhn je de haarpunten met een ronde borstel naar binnen of buiten. Bij langer haar is het handig om eerst het haar met clips of klemmen in secties te verdelen dan kun je eerst de onderkant en zijkanten föhnen en later het boven hoofd.
Je leest het, er zijn mogelijkheden te over om je haar tussen de kappersbezoeken door op een perfecte manier zelf bij te houden.
Wat je ook wilt doen of als gereedschap wilt kopen, vraag altijd eerst je kapper om advies.
“Als je haar maar goed zit”
Bennie Winterink
Barbier van Bennie’s Barber Shop Doesburg