Als je terugkomt van vakantie zie je er goed uit. Uitgerust en met een mooi kleurtje op de huid kun je de wereld weer even aan. Met het haar is het vaak anders! Het hangt er soms futloos en gestrest bij alsof het niet bij je hoort. Wat is er gebeurd? Misschien ben je met vakantie in een zonnig land geweest en heb je heerlijk aan het strand gelegen, veel gezwommen en lange wandelingen gemaakt. Intensief zonlicht en zee- en chloorwater zijn zo’n beetje het ergste wat je je haren aan kunt doen. Vergeleken daarmee is een permanent behandeling van tegenwoordig een ‘aai’ voor je haar.
Door de sterk beschadigde ozonlaag, die vroeger als een soort filter werkte, is de invloed van de zon veel intensiever geworden. De beschermende schubben laag van het haar gaat open waardoor chloor en zoutwater weer dieper in het haar doordringen en hun werk doen. Vaak is zelfs de ‘zure’ beschermingsmantel niet meer aanwezig. Door zuur ingestelde producten met de juiste pH-waarde te gebruiken kan deze laag weer hersteld worden maar dat moet wel na elke wasbeurt opnieuw gebeuren want anders kan het zelfs gebeuren dat er hele stukken van het haar afbreken of de punten splijten. Er zijn speciale shampoos, conditioners, haarmaskers die een ‘kit-substantie’ bevatten die deze beschadigingen dicht smeren.
De beste bescherming was natuurlijk de verzorging van je haar voor en tijdens je vakantie geweest. Misschien heb je dat ook wel gedaan. Andere mensen verzorgen wel hun huid met veel aandacht maar vergeten helaas hun haar! Velen gebruiken dag- en nachtcrèmes voor het gezicht, bodylotion na het douchen, zonnecrèmes met U.V. filter voor en tijdens het zonnebaden, aftersun crèmes en ……noem maar op. Wij doen heel veel om onze huid te beschermen en te voeden maar ja, je haar hangt er vaak een beetje bij, letterlijk dan. Haar doet ook geen pijn en trekt niet als het te droog wordt maar neem van mij aan het lijdt net zo erg als een verwaarloosde huid. Huid en haar bestaan namelijk voor het grootste gedeelte uit dezelfde bestanddelen.
Elke haar heeft voeding nodig anders verliest het zijn elasticiteit en volume. Vooral als je wat ouder wordt vertraagd het herstellingsproces. Haar en huid verliezen dan onder andere het vermogen om voldoende vocht vast te houden.
Wat je gewend bent voor je huid te doen zou je voor je haar ook niet mogen vergeten, veronderstellend dat je er waarde aan hecht om er helemaal verzorgd uit te zien.
Wanneer je haar al beschadigd is moet je het vooral hebben van het nieuwe haar dat weer gezond uit de hoofdhuid groeit en dat vanaf dag één met veel liefde behandeld wil worden. Het oude, beschadigde haar kun je, door het regelmatig te laten knippen en verzorgende producten te gebruiken, handelbaar houden.
Na de vakantie is het dus zaak om even stil te staan bij huid en haar en eens kritisch te kijken of er ‘achterstallig onderhoud’ ontstaan is. Gestreste huid kan door een juiste behandeling binnen enkele weken weer de oude conditie terugkrijgen maar ondervoed haar kan een hele klus worden. Als je er zelf geen zicht op hebt in welke mate je haar beschadigd is en wat je zou kunnen doen, vraag dan je kapper om advies. Maak een gestructureerd plan met je kapper en, wat nog belangrijker is, voer het ook uit.
Je kunt niet van weinig haar veel maken maar door op de juiste manier met je haar om te gaan kun jij en je kapper veel doen om het haar optimaal te voeden voor het krijgen van een goede conditie en meer volume.
“Als je haar maar goed zit”
Bennie Winterink
Barbier van Bennie’s Barber Shop, Doesburg