Volg ons op Instagram
Nu gesloten KAPSALON & BARBER SHOP: 0313 - 47 45 42
U bent hier: Home  »  Nieuws  »  Welke invloed heeft leeftijd op haar en huid?

Welke invloed heeft leeftijd op haar en huid?

Geschreven door "Bennie's Barber Shop" | Gepubliceerd op 11 - Maart - 2020

Veel mensen op “rijpere” leeftijd hebben het gevoel dat hun haar wat dunner wordt en moeilijker in vorm te brengen is dan vroeger. En inderdaad, het haar van oudere mensen is wat doffer en minder elastisch. Waarom is dat zo? Het haar is een aanhangsel van de huid. De wortel van het haar zit in de huid en wordt door de bloedvaten van de huid gevoed. En als de huid wat minder wordt, gaat ook het haar achteruit.

Niemand kijkt ervan op dat onze huid in de loop der jaren rimpels krijgt. Dit is zo normaal dat wij er amper nog bij stilstaan. Maar samen met de huid wordt ook het haar ouder. Het haar kan weliswaar geen rimpels krijgen, maar verliest een deel van zijn elasticiteit. Het is met name het ontbrekende vocht dat hier debet aan is. Een jeugdige en gezonde huid bevat namelijk veel water. Ook het haar bevat water en kan zelfs vocht van buitenaf opnemen. En veel natuurlijk vocht betekent volume, glans en elasticiteit. In de loop der jaren verliezen haar en huid het vermogen om het vocht vast te houden. De gevolgen zijn bekend en, zeker bij de huid, goed te zien.

Vocht is leven

Vocht is één van de basiselementen waar een lichaam om vraagt. Voldoende drinken, minimaal zo’n 2 liter per dag, is nodig om een lichaam niet uit te laten drogen. Dit heeft te maken met het feit dat veel (chemische) functies van het lichaam alleen maar goed kunnen functioneren bij aanwezigheid van voldoende vocht.

Vocht is ook een soort “vulmiddel” dat huid en haar meer volume geeft. Bij gebrek aan vocht worden haar en huid letterlijk dunner. Op hele hoge leeftijd krijgen mensen zelfs een perkamentachtige huid en vlas- en doorschijnend haar.

Vocht is leven

De haarwortel kan op hogere leeftijd ook de productie van kleurpigmenten gedeeltelijk of helemaal staken. Het gevolg hiervan is grijs of wit haar.
Een jong mens heeft ongeveer honderdduizend haren op het hoofd. Later wordt niet alleen het haar dunner, maar ook de hoeveelheid wordt minder. Bij vrouwen gebeurt dat meestal vanaf de overgang en bij mannen begint dit proces vaak al na de puberteit. Hier kom ik later in een ander artikel nog eens op terug.

Bescherm je tegen zonlicht en vorst

Dat te veel zonlicht schadelijk is voor de huid, wist u natuurlijk al. Het is trouwens ook slecht voor het haar. Draag in de zon een hoedje of bescherm je haar door middel van haarverzorgende producten met ingebouwde zonnefilters (vraag je kapper om advies).

Wie bij vorst zonder hoofddeksel buiten loopt, maakt niet alleen kans op beschadigde hersencellen, maar beschadigd ook het haar.
Alcohol en vooral roken hebben een negatieve invloed op huid en haar. Of iemand rookt of niet, je kunt het aan de huid zien en voelen. Het snelle verouderingsproces op haar en huid door roken is niet meer te herstellen.

In principe zijn verouderingsprocessen in het lichaam niet te stoppen, maar door een gezonde en bewuste manier van leven zijn ze wel te vertragen. Eet gezond en vitaminerijk en drink vooral veel water. Was het haar alleen maar met een verzorgende shampoo en gebruik na elke wasbeurt een conditioner (vraag je kapper om advies).

Tip: laat niet op één dag je haar permanenten en verven. Uitzondering: een semi-kleur (kleurspoeling) mag wel samen met een permanent. Na een “chemische” behandeling, zoals een permanent of na een echte verf, is een haarmasker geen overbodige luxe.

 

“Als je haar maar goed zit”

Bennie Winterink

Barbier bij Bennie’s Barber Shop, Doesburg

 

Heeft u vragen over onze behandeling, producten, werkwijze of mogelijkheden? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Gebruik hiervoor onze contactgegevens of stuur een email via de site. Afspraak maken STUUR EEN EMAIL

KAPSALON & BARBER SHOP

Centrum Ooipoortstraat 24, 6981 DV Doesburg
Telefoon
Kapsalon & Barbershop
0313 - 47 45 42
Telefoon
Schoonheidssalon
06 - 200 226 32

OPENINGSTIJDEN

Openingstijden MaGesloten Di08:30 - 18:00 Wo08:30 - 20:00 Do08:30 - 20:00 Vr08:30 - 20:00 Za08:00 - 16:00
Maak een afspaak